7 tips til dig der skal til eksamen i matematik i gymnasiet

Sådan forbereder du dig til eksamen, så du får du flere point og dermed en højere karakter - selv nu hvor der er kort tid til eksamen.
Web 1920 - 1-image

Den nært forestående eksamen i matematik er en, mange gymnasieelever frygter. Og med god grund, da dumpeprocenten er ret høj – op til 30 %. Måske den højeste blandt gymnasiefagene.  

At skulle bevise sin kunnen inden for et fag, som rigtig mange finder svært, kan være en virkelig skræmmende ting.

Det er fuldstændigt forståeligt.

Det er normalt at føle sig presset og bekymret, når man nærmer sig en eksamen.  Især hvis det er i et fag, hvor man måske ikke føler at man har lært det man skulle eller hvis man skal opnå en høj karakter.

Det betyder imidlertid ikke, at du ikke vil kunne klare dig godt til eksamen. Der er faktisk er en hel del du kan gøre, for at opnå det ønskede resultat. 

Her kommer 7 ting du kan gøre for at opnå flere point  og dermed en højere karakter – selv nu hvor der er kort tid til eksamen.

7 veje til at få flere point og en højere karakter
 1. Repeter de vigtige begreber ved hjælp af aktiv genkaldelse
 2. Løs mindstekravs-opgaverne først
 3. Brug formelsamlingen hurtig og effektivt
 4. Brug denne trin for trin-metode til at løse opgaverne i delprøve 2
 5. Løs problemopgaverne med CAS-værktøj på få minutter
 6. Skrive gode tekster til dine CAS-løsninger
 7. Skriv suveræne opgavebesvarelser – det er lettere end du tror

1. Repeter de vigtige begreber ved hjælp af aktiv genkaldelse

Du skal vide noget og kunne noget for at klare dig godt i matematik. Men selvom du måske har følelsen af ikke rigtig at kunne stoffet, er du formentlig i ‘kan næsten’-gruppen, hvor du blot med lidt hjælp kan løse opgaverne. 

Du kan skubbes over i ‘kan selv’-gruppen ved at træne med aktiv genkaldelse. Metoden bruges i fx flash cards, hvor der står et spørgsmål på den ene side og svaret på den anden.

Tanken er at man selv skal formulere svaret på spørgsmålet, direkte fra hukommelsen og at man selv vælger hvornår man kigger på svaret på bagsiden. Denne metode er den mest effektive, når man vil opnå specifikke læringsmål, øge sit ordforråd og kende et fagsprog.

2. Løs mindstekravs-opgaverne først

Mindstekravs-opgaverne er de allermest basale opgave i hele eksamenssættet. Mindstekravene i matematik handler om at have grundlæggende færdigheder og kompetencer, både med og uden brug af matematiske værktøjer. Løs dem og du har allerede 90 point ud af 200 point eller 45% rigtige.

3. Lær at bruge formelsamlingen hurtigt og effektivt

Formelsamlingen er din bedste ven til eksamen. Den gør at du ikke skal huske 200 formler udenad.

Det handler om at få erfaring med at slå op formelsamlingen. Hvis du fx skal finde længden af en vektor, bruger du først indholdfortegnelsen på side 4 og finder at afsnittet om vektorer i planen står på side 10. Lidt under midten på siden finder du formlen for længden af en vektor.

For at kunne bruge de formler der står i formelsamlingen, kræver det dog at du forstår de symboler der står i den. Dette gøres ved hjælp af punkt 1 i denne guide.

4. Brug denne trin for trin-metode til at løse problemopgaverne

Brug metoden LOVPORT udviklet af matematiker Pernille Pind. Metoden  er her tilpasset gymnasieniveau og lyder

L for “Læs”. Læs teksten omhyggeligt. Forstå hvert ord og slå op, hvis noget er uklart. Vær opmærksom på vigtige ord, der guider til valg af løsningsstrategi.

O for “Omformuler”. Omformulér opgaveteksten i dine egne ord efter læsningen. Skriv en eller to sætninger hvor du forklarer opgaven med egne ord.

V for “Visualiser”. Skab et mentalt billede af problemet, enten ved at tegne det eller visualisere det ved hjælp af CAS. Dette trin hjælper med at forstå problemet som helhed.

P for “Planlæg”. Overvej forskellige strategier for at løse problemet. Planlæg nøje, hvilke færdigheder der skal bruges, og om flere strategier er nødvendige.

O for “Overslag”. Giv et gæt på løsningen eller en hypotese om, hvordan problemet kan løses. Her kan du ofte bruge CAS til at give dig løsningen på få minutter. 

R for “Regn”. Udfør din plan fra planlægningenstrinnet. Dette kan involvere beregning, tegning eller andre handlinger. Vær opmærksom på fejl og gå tilbage til tidligere trin om nødvendigt.

T for “Tjek”. Kontroller din løsning ved at sammenligne den med dit overslag som ofte er din CAS-løsning. Hvis de stemmer overens, ja så har man grund til at tro, at man er færdig. Hvis ikke, skal du gennemgå processen igen og vurdere, om du har regnet/udført planen rigtigt. Endelig kan du overveje, om du egentlig har forstået opgaven korrekt.

5. Løs problemopgaverne med CAS-værktøj på få minutter

De allerfleste problemopgaver i delprøve 2 kan løses på få minutter med et CAS-værktøj som fx GeoGebra. Det er en kæmpe fordel da du så allerede har facit på alle opgavene. Når du løser opgaver CAS viser du at du har opnået hjælpemiddelkompetence – altså at du kan løse opgaver ved hjælp at et computerprogram.

6. Skriv gode forklaringer til dine CAS-løsninger

Din CAS-løsning kan naturligvis ikke stå alene. Du skal også forklare matematikken bag løsningen. Det vil sige at du grundigt skal forklare din løsningsmodel, altså de trin der skal til for at finde facit og som CAS-værktøjet har udført for dig. 

7. Skriv suveræne opgavebesvarelser - det er lettere end du tror

En god opgavebesvarelse består af tre dele: 

 1. En indledning hvor du har omformuleret opgavespørgsmålet med dine egne ord.
 2. En redegørelse (forklaring) af løsningsmodellen for opgaven.
 3. Til slut skal du skrive en konklusion. Det vil sige en opsummerende sætning, der fortæller hvad du skulle og det facit du fandt frem til.

Herudover er det vigtig at du anvender så mange relevante fagord som muligt. Når du læser opgaveteksten kan du overstege fagordene og derefter bruge dem i din egen tekst.

Bonustip. Få også point for de opgaver som du ikke kan løse

Måske er kommer der en opgave som du bare ikke kan finde en løsning på. Det betyder ikke at denne opgave, ikke kan give dig lidt ekstra point. Det du kan gøre er at skrive dine tanker omkring opgaven ned. 

Skriv en indledning hvori du forklarer opgaven med dine egne ord. Skriv herefter mulige forslag til hvordan opgaven kan løses også selvom du ikke er sikker. Beskriv også det du er i tvivl om. 

Fx. Jeg skal finde f’(3). Det vil sige at jeg skal finde hældningen af tangenten til grafen, der hvor x=3. Jeg kan bare ikke huske hvordan jeg finder f’(3).

Det kan være at denne proces fører dig frem til den rigtige løsning og ellers kan du få point for at vise at du er på sporet af en løsning. Det er trods alt bedre end 0 point.

Hej jeg hedder Anja

Jeg forstår at det kan være skræmmende at skulle op i matematik, når man ikke føler sig klar. 

Det er derfor jeg har skabt et 10 timers intensivt og lærerstøttet eksamenkursus, hvor jeg hjælper gymnasieelever som dig med at forstå matematik, så du selv kan løse opgaverne, få den rigtige karakter og komme ind på drømmestudiet.

Jeg er uddannet gymnasielærer og har i mange år undervist i matematik og fysik.

Min erfaring er, at næsten alle kan lære matematik, men for nogle kræver det mere støtte og en anden tilgang end den traditionelle.

Vil du høre hvordan jeg kan hjælpe dig med at nå dit mål med matematik?

Få hjælp til slutspurten af gymnasielærer Anja med  mere end 17 års erfaring. Nomineret til Politikkens Undervisningspris 2023

Skærmbillede 2023-11-24 kl. 07.46.38
Er det her dig?
 • Du er i tvivl om du kan bestå
 • Du er god til matematik, men har brug for en ret høj karakter til eksamen
 • Du skal bestå matematik for at kunne søge ind på drømmeuddannelsen
 • Du føler dig stresset over at du ikke er klar til eksamen, men ved ikke hvor du skal starte
 • Du har oplevet at mangle tid til eksamen, så du missede opgaver og dermed point
 • Du føler dig helt blank når du læser opgaver til eksamen, selvom du plejer at kunne løse dem
 • Du er i tvivl om hvad og hvor meget du skal skrive til hver opgave
 • Du er i tvivl om hvornår opgaverne er besvaret tilfredsstillende
 • Du har oplevet at CAS-værkstøjet driller og at du dermed misser opgaver

Nikker du ja til flere af punkterne, så rul ned og se hvordan jeg kan hjælpe dig med at nå dit mål i matematik

Dette opnår du med lærerstøttet eksamenstræning

Fortrolighed med vigtige begreber og formler

Med en intensiv og lærerstøttet repetition gennem eksamenslignede opgaver, opnår du en ny fortrolighed med de vigtige begreber og formler. Undervisningen er målrettet den skriftlige eksamen i matematik.

En metode til at nedbryde opgaverne i 7 overskuelige trin

Du lærer en metode til at nedbryde opgaverne i 7 overskuelige trin, der gør den nemmere at forstå. Og så lærer du at skrive suveræne opgavebesvarelser, der får censor til at smile 🙂

Hjælpemiddelkompetence - lær at bruge CAS til lynhurtig opgaveløsning

Du lærer at bruge CAS-værktøj til lynhurtigt at løse opgaverne i delprøve 2. CAS-løsningen giver ofte et visuelt overblik over opgaven der gør opgaven nemmere at forstå. Herudover lærer du at skrive gode tekster til din CAS-løsning.

Glade elever fortæller
Sådan foregår det

Skriv til anja@forstaamatematik.dk

Skriv til mig med følgende oplysninger: dit navn, hvilken uddannelse du går på og hvilket niveau af matematik du skal op i.

Vi aftaler en tid til en gratis og uforpligtende samtale

Samtalen varer cirka 30 minutter. Her kortlægger vi sammen dine udfordringer og finder ud af om vi skal arbejde sammen, om at få dig gjort super klar til at opnå det ønskede resultat til matematik-eksamen i slutningen af maj.

Vi finder datoer for de 5 x 2 timers undervisning

Hvis dette intensive og lærerstøttede undervisningsforløb er noget for dig, finder vi datoer for de fem undervisningsgange af to timers varighed.

Vi mødes online til selve undervisningen

Du får tilsendt et link og det kræver blot at du har adgang til en browser. Vi mødes på Google Meet, hvor vi giver den gas med repetition og eksamenstræning. Det bliver fedt!

Det er nu du skal i gang og jeg vil gerne hjælpe dig
Her er alt hvad du får i forløbet

5 x 2 timers online 1:1 undervisning med Anja

Undervisningen tager udgangspunkt i eksamensligende opgaver, hvor du lærer løsningsstrategier, CAS-løsninger samt formidling af løsningsmodel og facit. På den måde kommer vi kernestoffet igennem ved hjælp af relevante opgavetyper.

E-bogen 'Sådan skriver du suveræne opgavebesvarelser i matematik'

Bogen guider dig gennem opgavebesvarelsens tre dele og giver gennem eksempel

GeoGebraGuiden - sådan løser du opgaver på få minutter

Denne guide viser hvordan du kan bruge GeoGebra til at løse næsten alle matematikopgaver i gymnasiet. GeogebraGuiden kan opfattes som en formelsamling, hvor formlerne er erstattet af kommandoer og procedure i GeoGebra.

Få hjælp af en erfaren gymnasielærer!

Forestil dig at du går til eksamen i matematik med ro i maven og en sikker tro på at dette her, det skal nok gå godt. Du føler dig klar til opgaverne og har en strategi for hvordan, og i hvilken rækkefølge, du skal løse dem. 

Få hjælp til slutspurten af gymnasielærer Anja Lea Olsen, med 17 års erfaring med undervisning i matematik. Nomineret til Politikkens Undervisningspris 2023

Prisen for hele forløbet er 4500 kr.

Er du klar til at rykke på dit mål...

eller vil du lige høre lidt mere om hvordan jeg kan hjælpe dig med at nå dit mål med matematik?

Få hjælp til slutspurten af gymnasielærer Anja med  mere end 17 års erfaring. Nomineret til Politikkens Undervisningspris 2023

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.